Våra experter

Vi har fler än 50 experter inom olika kompetensområden, som akustik, audiovisuell design, rumsplanering, miljövetenskaper och föreställningsteknik.

I företaget kombineras omfattande erfarenhet, teknisk expertis och projektkompetens med utbildning, forskning och arbetserfarenhet inom olika branscher. Vi har god kunskap om användningsbehoven för olika lokaler och byggnader, och vår planering utgår alltid från användaren.
Jukka Ahonen

Jukka Ahonen

Teamledare, kvalitetschef, TkD
Byggnads- och rumsakustik

Tfn +358 44 333 0233
jukka.ahonen@akukon.com

"När jag en gång påbörjat något så slutför jag det också på ett eller annat sätt."

Jukka har arbetat på Akukon sedan 2011. Han är speciellt intresserad av föreställningslokalers och konsertsalars akustik. Tidigare har han analyserat hur ljud beter sig i ett utrymme. På Akukon arbetar Jukka med byggnads- och rumsakustik som konsult och teamledare. Dessutom är han bolagets kvalitetschef.

Under åren 2005–2011 arbetade Jukka som forskare vid institutionen för signalbehandling och akustik vid Tekniska högskolan samt vid Fraunhofer IIS-institutet i Tyskland som är mest känt för utvecklandet av mp3-formatet. Jukkas forskningsämne var inspelnings- och avspelningstekniker och han doktorerade i ämnet i mars 2013.

Jukka har dessutom arbetat som musiker. 2004 fick han sin musikerexamen från Pop & Jazz Konservatoriet i Helsingfors med saxofon som huvudinstrument.

Helsingfors, Akustik, Mätningar, Finland

Stäng
Svante Betlehem

Svante Betlehem

Försäljning och marknadsföring

Tfn +358 40 557 1949
svante.betlehem@akukon.com

Stäng
Juhani Ahvenvaara

Juhani Ahvenvaara

Ljudtekniker
Akustik, AV-system

Tfn +358 400 686 941
juhani.ahvenvaara@akukon.com

Stäng
Hassan Al-Ramadani

Hassan Al-Ramadani

Acoustical Designer, B.Sc. (Arch.)

Tfn +358 40 913 8700
hassan.alramadani@akukon.com

Stäng
Jyrki Annala

Jyrki Annala

Akustik planerare

Tfn +358 50 338 8909
jyrki.annala@akukon.com

Stäng
Eva Arvelo

Eva Arvelo

Kontorsassistent


Tfn +358 10 320 0700
eva.arvelo@akukon.com

"Jag blir lätt entusiastisk"

Utan Eva skulle ingenting fungera på Akukon. Det är inte så lätt att ta hand om en personal med många språk. Eva talar såväl engelska, svenska, franska, tyska, italienska som lite norska och danska. Hon trivs som fisken i vattnet i konsulternas språkvirrvarr.

Eva har studerat bl.a. översättning och tolkning. Därför litar Akukon på hennes språkkunskaper även när offerter och rapporter ska korrekturläsas. Under sin fritid slukar Eva svenska deckare. Hon älskar italiensk kultur och kan inte leva utan korpmatcherna i boboll om somrarna.

Helsingfors, Administration, Finland

Stäng
Anni Haataja

Anni Haataja

Akustikkonsult, Ingenjör (YH), FISE A
Mätningar, Möbel- och byggnadsakustik

Tfn +358 45 672 2907
anni.haataja@akukon.com

"Det är kul att jobba med lite av varje"

Anni är byggnadsingenjör och har arbetat på Akukon i Uleåborg sedan 2010.

Rumsakustik intresserade Anni redan under studietiden och hon har specialiserat sig på byggnads- och rumsakustik. Enligt Anni är akustik intressant för att den är kopplad till så mycket: arbetskomfort, säkerhet, konst och teknik.

På fritiden gör Anni ”lite av varje”. Musik och sport ligger henne närmast om hjärtat, eftersom hon sjunger, spelar munspel, åker skidor, springer och utövar astangayoga. Därtill lockar vildmarksintresset henne till skogen på både sommaren och vintern.

Uleåborg, Akustik, Mätningar, Finland

Stäng
Janne Hautsalo

Janne Hautsalo

Äldre konsult, DI, FISE A
Möbel- och byggnadsakustik

Tfn +358 50 367 4864
janne.hautsalo@akukon.com

"Det är organisationsförmågan som avgör hur saker och ting rullar på."

Janne är akustikkonsult på Akukon och sångstuderande vid Sibelius-Akademin. Han framhåller att särskilt sångstudierna stödjer arbetet som akustiker. Att arbeta med musiker i olika lokaler skapar kontakt med verkligheten. De praktiska iakttagelserna kan han sedan utnyttja i planeringen.

Janne, som har arbetat som konsult på Akukon sedan 2005, är specialiserad på rums- och byggnadsakustik. Hans arbetsuppgifter omfattar akustikfrågor i offentliga utrymmen, undervisningslokaler och kontor.

Den lilla fritid som blir över spenderar han antingen på en joggingtur eller på gymmet.

Helsingfors, Akustik, Finland

Stäng
Mats Heikkinen

Mats Heikkinen

Akustikplanerare, DI
Buller, vibration och stomljud

Tfn. + 358 50 536 5554
mats.heikkinen@akukon.com

Stäng
Tapio Ilomäki

Tapio Ilomäki

Projektchef, TeM (ljus- och ljuddesigner), AMIoTC
Teaterteknik, ljus- och ljudsystem, AV-system

Tfn +358 400 939 088
tapio.ilomaki@akukon.com

"Frihet, jämlikhet och broderskap"

Teater har varit en del av Tapios liv sedan han var barn. Han var intresserad av skådespeleri men blev till slut ljus- och ljuddesigner. Han har arbetat som ljus- och ljuddesigner vid ett antal teater- och musikproduktioner både live och i studion samt bl.a. som belysningsmästare på Tampere-huset och ljudmästare på Helsingfors stadsteater.

På Akukon började Tapio arbeta år 2004. Systemplanering av teatrar och andra audiovisuella föreställningslokaler ligger Tapio närmast om hjärtat. Hans mål är att planera komplex som betjänar teknikanvändarna, publiken och skådespelarna lika mycket som musikerna.

På fritiden håller han så klart på med teater!

Helsingfors, Delägare, Föreställningslokaler, AV-design, Finland

Stäng
Mikko Joenpolvi

Mikko Joenpolvi

Planerare
Ljudåtergivningssystem, rumsakustik

Tfn +358 50 5344611
mikko.joenpolvi@akukon.com

"Vi ska skötä vårt jobb, men annars gör vi vad vi vill."

Mikkos väg till audio- och akustikplanerare började med att han lärde sig mixa band genom försök och misstag. Sedan slutet av 80-talet har han ansvarat för ljudvärlden för bandet Sir Elwoodin hiljaiset värit, både live och till viss del på deras album.

Dessutom har han i över 20 år arbetat som ljudmästare på Savoyteatern i Helsingfors. Mikkos långa erfarenhet vid mixningsbordet har gett honom ett perspektiv på audio- och akustikplanering i studior och konsertsalar.

Han är specialiserad på ljudåtergivningssystem och akustisk planering av små utrymmen. Mikko har främst planerat ljudåtergivningssystem till kyrkor.

Helsingfors, Samarbetspartner, Föreställningslokaler, AV-design, Ääni- ja videotuotanto, Finland

Stäng
Gerda Kaasik

Gerda Kaasik

Yngre konsult, TkK, Civil Engineering
CAD-konstruktion, rumsakustik

Mob. +372 56 848 999
gerda.kaasik@akukon.com

Gerda är den yngsta medarbetaren på Akukons kontor i Tallinn. Hennes uppgifter omfattar rumsakustisk planering av olika objekt. Hon studerar för femte året till byggnadsingenjör vid Tekniska universitetet i Tallinn (Tallinna Tehnikaülikool).

Tallinn, Akustik, Estland

Stäng
Jaakko Kestilä

Jaakko Kestilä

Konsult, DI
Akustik, AV

Tfn +358 50 462 2416
jaakko.kestila@akukon.com

Stäng
Liisa Kilpilehto

Liisa Kilpilehto

Akustikkonsult, MEng
Buller, arbetarskydd

Tfn +358 40 827 2532
liisa.kilpilehto@akukon.com

"Allt som jag möter i livet är erfarenheter som jag kan lära mig av."

Äventyrslusten tog Liisa till den berömda skolan i Southampton, Institute of Sound and Vibration Research (ISVR), som hon utexaminerades från år 2010. Hon började arbeta på Akukon år 2009 då hon letade efter ett praktikantjobb. Innan dess hade hon bl.a. arbetat på Nokia där hon testade telefonhögtalare.

Liisa känner sig hemma som akustiker. Hon vill skapa miljöer där alla kan trivas. På fritiden studerar hon klassisk sång vid Helsingfors konservatorium.

Helsingfors, Akustik, Melu ja tärinä, Buller- och vibrationsexponering, Finland

Stäng
Tarja Lahti

Tarja Lahti

Konsult, TkK
Rums- och byggnadsakustik

Tfn +358 50 361 1420
tarja.lahti@akukon.com

"Musik är min passion."

Tarjas stora passion för musik ledde henne till drömyrket som akustiker. Hon började arbeta på Akukon redan 1997 som planerare av rums- och byggnadsakustik.

Hon planerar bl.a. rums- och byggnadsakustik för olika studieutrymmen, daghem samt enstaka auditorier och föreläsningssalar. För henne är det viktigt att de som använder lokalerna har en trevlig, hälsosam och fungerande ljudmiljö där det är lätt att arbeta och vistas.

En stor del av Tarjas fritid går åt till Esbokören Murtosointu. När hon vill koppla av läser hon skönlitteratur på engelska.

Helsingfors, Akustik, Finland

Stäng
Ingrid Leemet

Ingrid Leemet

Konsult, MSc (miljöledning)
Miljöbuller

Tfn +372 56 882 633
Ingrid.leemet@akukon.com

Ingrid började arbeta på Akukon våren 2006. Hennes huvudsakliga ansvarsområden omfattar olika miljöbullerfrågor från enkla trafikbullerberäkningar till omfattande bullerkartläggningar. Ingrid har avlagt magisterexamen i miljöledning vid Tallinns universitet (Tallinna Ülikool).

Tallinn, Melu ja tärinä, Estland

Stäng
Ari Lepoluoto

Ari Lepoluoto

Verkställande direktör
Lic.A. (ljus- och ljuddesign)
B.Eng. (telekommunikations teknik)

Tfn +358 10 3200 700 (växel – switchboard)
ari.lepoluoto@akukon.com

"Teknik och konst passar bra ihop."

Som yngre hade Ari svårt att välja karriär - teknik eller musik. Därför har han ofta sysslat med båda två. Sin insikt i audiovisuella innehåll och ICT-teknologier har han byggt upp genom uppdrag inom AV- och ICT-branchen: som specialist, projektchef och utbildare.

Ari inledde sin karriär på Akukon som konsult år 2005, från året 2010 har han varit chef för AV-gruppen  och i november 2012 blev han utnämnd som verkställande direktör. Idag deltar han i projektverksamheten närmast vid start av projektet, samt vid optimering av planerings- och inköpsprocesserna. I Akukon fokuseras hans uppgifter till lederskap och utveckling av affärsverksamheten.

Ari är ingenjör inom telekommunikation och forskare inom ljus- och ljuddesign. Hans licentiatarbete Valo- ja äänityö taiteen ja teknologian vuorovaikutuksessa (Ljus- och ljudarbete i samspel med konst och teknologi) hör till framdtidsforskningen inom området.

Sin fritid ägnar Ari åt studierna, han bekänner sig även som en storkonsument av musik.

Helsingfors, Delägare, Föreställningslokaler, AV-design, Administration, Finland, Kontaktperson

Stäng
Oskar Lindfors

Oskar Lindfors

Teamledare, konsult, DI, FISE V+ (akustik)
Rums- och byggnadsakustik

Tfn +358 50 544 5876
oskar.lindfors@akukon.com

"Jag gillar att lösa problem."

Oskar, som arbetat på Akukon sedan 2005, är väl insatt i akustiska mätningar av konsertsalar. Det var ämnet för hans diplomarbete som blev färdigt 2010.

Han har även utvecklat utrustning och metoder som används vid mätningar, såsom ljudkällor och mikrofonsystem. Flytande golv och andra byggnadsakustiska specialkonstruktioner är hans stora passion.

På fritiden bygger han högtalare och är en gång i veckan programledare för rytmmusikprogrammet Musikrepubliken i Yles Radio Extrem. En stor del av hans fritid går dessutom till båtbyggarkonsten som han har lärt sig av sin farfar.

Helsingfors, Akustik, Mätningar, Finland, Kontaktperson

Stäng
Jakob Löflund

Jakob Löflund

Akustik- och AV-designer


Tfn +358 40 143 7217
jakob.loflund@akukon.com

Stäng
Tapani Manninen

Tapani Manninen

Akukon Oy AV-Sector
AV-designer

Tfn +358 40 837 0710
tapani.manninen@akukon.com

"Copy-paste-metoden fungerar inte i detta jobb."

Tapani blev Akukon-anställd när AV-Sector sammanslogs med Akukon år 2013. Han fortsätter med samma uppgifter som på AV-Sector, inom AV-design som han har erfarenhet av sedan början av 2000-talet. Inom AV-branschen har Tapani arbetat sedan slutet av 80-talet.

På fritiden gillar han att bygga, sköta om trädgården, motionera och läsa.

Jyväskylä, AV-design, Finland

Stäng
Timo Markula

Timo Markula

Äldre konsult, DI
Buller, vibration och stomljud

Tfn +358 50 303 2404
timo.markula@akukon.com

"Jag gillar vad jag gör."

Bullerprojekt har hållit Timo sysselsatt på Akukon sedan 2005. Enligt honom är bullerbekämpning ett varierande arbete vars resultat har en stor betydelse för människor och miljön.

Det som enligt Timo ger buller- och vibrationsprojekt lite extra krydda är att man får besöka spännande ställen som kraftverkstak och artilleribeskjutningar, åka med eget metrotåg och hänga i luften från en lyftkran.

Största delen av Timos fritid ges åt hans barn, men då och då kan man stöta på honom orienterandes i skogen, hängandes på en rockkonsert eller med en hockeyklubba i handen i en rink.

Tammerfors, Åbo, Delägare, Melu ja tärinä, Buller- och vibrationsexponering, Finland

Stäng
Henrik Möller

Henrik Möller

Ledande konsult, styrelse ordförande
DI, FISE PV (akustik)
Rums- och byggnadsakustik, föreställningslokaler

Tfn +358 500 708 263
henrik.moller@akukon.com

"Livet måste vara roligt"

Henrik grundade Akukon år 1994 tillsammans med Tapio Lahti. Henrik har breda kunskaper inom många områden men han är specialiserad på rums- och byggnadsakustik. På Akukon ansvarar han för internationella projekt.

Henrik utexaminerades som diplomingenjör från Tekniska högskolan år 1991 och har även studerat ljus- och ljuddesign vid Teaterhögskolan. Han har dessutom gjort en mycket omfattande undersökning om konsertsalar byggda på 1980-90-talen i Finland.

Även på fritiden håller Henrik på med musik och ljud. Han kan bongas på Klockrike-teatern där han då och då arbetar som ljuddesigner. Henrik är dessutom en glad amatörmusiker som behärskar låtar inom allt från polka till heavyrock.

Helsingfors, Delägare, Föreställningslokaler, Akustik, Jerusalem, Vasa, Finland, Anra länder, Kontaktperson

Stäng
Nella Näveri

Nella Näveri

Team ledare, NvK, arkitekt (SAFA), FISE T (akustik)
Byggnads- och rumsakustik

Tfn +358 50 351 3815
nella.naveri@akukon.com

"Jag har aldrig tråkigt!"

Nella har en bred studiebakgrund – hon har redan utbildat sig till lärare i fysik och matematik samt avlagt musikerexamen i klassisk sång. För närvarande studerar Nella till arkitekt.

Hon är speciellt intresserad av musiklokalers akustik och arkitektur. Det viktiga för henne i arkitektur är lösningar där man försöker garantera att även kommande generationer ska ha det bra. Därför vill hon lära sig mer om att bygga i trä. Hon arbetar på Akukon sedan 2009 vid sidan om sina studier.

Om det finns någon fritid kvar går hon ut och dansar eller njuter av en bra bok.

Helsingfors, Föreställningslokaler, Akustik, Finland

Stäng
Timo Peltonen

Timo Peltonen

Teknisk direktör, äldre konsult, DI
Buller, vibration och stomljud, audiolaboratorier

Tfn +358 50 584 9814
timo.peltonen@akukon.com

"Jag försöker göra mig själv obehövlig."

Timo har varit intresserad av teknik och musik sedan han var barn, och det var den kombinationen som lockade honom till akustik. Timo, som på Akukon kallas för ”Uppfinnar-Jocke”, började arbeta på företaget år 1997. Under sin karriär har han samlat på sig mycket erfarenhet av byggnads-, rums- och salakustik, miljöbuller, vibration och stomljud.

Timos specialområden är mätningsteknik samt stomljud och vibrationsteknik. Som sitt diplomarbete implementerade han år 2000 ett mätningssystem för salakustik som fortfarande utnyttjas vid analys av konsertsalmätningar på Akukon.

Nuförtiden koncentrerar sig Timo på vibrations- och stomljudsprojekt och arbetar som chef för bulleravdelningen. På fritiden håller han på med fotografering och musik.

Helsingfors, Delägare, Melu ja tärinä, Audiolaboratorier, Mätningar, Finland

Stäng
Henri Penttinen

Henri Penttinen

Konsult, TkD
Buller, vibration och stomljud

Tfn +358 50 3258309
henri.penttinen@akukon.com

Stäng
Toni Poikonen

Toni Poikonen

Planeringsingenjör, DI
AV system

Tfn +358 50 526 7666
toni.poikonen@akukon.com

”Jag hatar om man inte kan sätta sig in i något ordentligt.”

Toni utexaminerades år 2005 från avdelningen för maskinteknik vid Tekniska högskolan med mekatronik som huvudämne och akustik som biämne. Han arbetade med internationella uppgifter i drygt tre år innan han började arbeta på Akukon i december 2009.

På Akukon arbetar Toni i huvudsak med AV-design. Han är också intresserad av bullerbekämpning samt vibrations- och stomljudsutredningar. På fritiden ägnar han sig åt musik. Toni spelar gitarr i ett band samt spelar in och producerar bandets album.

Helsingfors, Föreställningslokaler, AV-design, Ääni- ja videotuotanto, Finland

Stäng
Mira Pykälistö

Mira Pykälistö

Planerare, Medianom (YH)
BIM (datamodellering), CAD, AV-design
Buller, miljöbuller

Tfn +358 40 588 3814
mira.pykalisto@akukon.com

”Om du är ett litet träd på en blåsig kulle, se till att vara det allra bästa trädet på just den platsen.”

Mira arbetar med nästan alla projekt på AV-avdelningen men i huvudsak inom placerings-, kablage- och systemplanering för föreställningsteknik. Dessutom samordnar hon föreställningsteknikplaner med andra planeringsområden.

Hon har utbildning inom både byggbranschen och som belysningsplanerare. Mira arbetar även som CAD- och BIM (datamodell)-specialist på Akukon. Hon arbetar på Akukon i Tammerfors sedan 2007.

Att resa är ett kärt intresse och livsvillkor för Mira. Det andra intresset, eller egentligen en livsstil, är att sköta om balkongträdgården.

Tammerfors, Föreställningslokaler, Melu ja tärinä, AV-design, Buller- och vibrationsexponering, Finland

Stäng
Jukka Pätynen

Jukka Pätynen

Akustiker, TkD
Vibration, stomljud och buller

Tel. +358 50 4322 829
jukka.patynen@akukon.com

Stäng
Sami Reina

Sami Reina

AV-designer, Ingenjör (YH)

Tfn +358 40 837 0730
sami.reina@akukon.com

”Jag är rätt så självkritisk”

Sami, som en gång i tiden läste till kontorsmaskinmontör, kom in på AV-branschen av misstag och har lärt sig det mesta själv som så många andra kollegor av hans generation. Senare har han också studerat informationsteknik med betoning på elektronik.

Sami började arbeta som elektronikmontör i slutet av 80-talet. Ungefär samtidigt började han programmera och utveckla applikationer till AV-styrsystem. Hans specialitet är just styrsystem och digital teknik.

På fritiden tar Sami ofta kurs mot lantstället där det finns mycket skogs- och renoveringsjobb att göra. En gång om året under sommaren måste han få åka fiska till ”mitt i ingenstans” i Nordnorge.

Jyväskylä, Akustik, AV-design, Finland

Stäng
Janne Riionheimo

Janne Riionheimo

Riionheimon Akustiikka
Konsult, DI, FISE A
Byggnads- och rumsakustik

Tfn +358 50 375 9421
janne.riionheimo@akukon.com

”Jag skulle vilja hålla allt så enkelt som möjligt.”

Janne driver en egen inspelningsstudio, Studio Kekkonen, samt en konsultbyrå i akustik, Riionheimon Akustiikka Oy. Sedan barn har han varit intresserad av att bygga, spela, spela in och skapa ljudlandskap.

Jannes karriär inom musikproduktion började i slutet av 1990-talet när han spelade in olika band. Fortsättning följde på 2000-talet då han studerade akustik vid Tekniska högskolan och musikteknologi vid Sibelius-Akademin.

När Janne byggde sin egen studio lärde han sig hemligheterna bakom akustik och kom i kontakt med Akukon. Därefter har han varit med och planerat och byggt över femtio studior. I början av 2011 blev samarbetet tätare, och numera arbetar Janne mestadels med Akukons projekt.

Jannes intresse för musik och studioverksamhet har inte svalnat. Han spelar synt i bandet Vesterinen yhtyeineen och är producent för samt en av låtskrivarna i bandet. Dessutom spelar Janne in och mixar några album per år.

Helsingfors, Samarbetspartner, Akustik, Ääni- ja videotuotanto, Finland

Stäng
Timo Risku

Timo Risku

Akumek Oy
Äldre konsult, DI
Scenmekanik

Tfn +358 50 353 2543

”Hellre lite men bättre.”

Akumek som drivs av Timo är en enmansbyrå som erbjuder konsulttjänster i teaterteknik. Timo har specialiserat sig på teatermekanik, särskilt lyftanordningar och deras säkerhet.

Akumek har haft nära samarbete med Akukon sedan 2005. Timo är med i projekt där det krävs kunskaper i teaterteknik.

Han har även designat hissar under sin karriär och arbetat med scenteknik i tio år. Ekologisk odling är ett sätt för honom att koppla av och njuta av fritiden.

Helsingfors, Samarbetspartner, Föreställningslokaler, Finland

Stäng
Anssi Ruusuvuori

Anssi Ruusuvuori

Äldre konsult, Arkitekt SAFA, FISE PV
Rums- och byggnadsakustik, ljudstudior och -kontrollrum

Tfn +358 50 520 8057
anssi.ruusuvuori@akukon.com

”Livet är en ständig lärdom.”

Gitarrspelande och musikskapande gjorde att Anssi blev intresserad av akustik, eftersom han så gärna ville påverka de utrymmen där musik spelas eller spelas in. När hans enmansbyrå sammanslogs med Akukon år 1995 blev han en av huvudägarna i företaget.

Anssi tycker fortfarande om att planera akustik för studior och musiksalar men har under sin karriär hunnit arbeta med projekt för allt från sjukhus till fängelser.

Största delen av Anssis fritid går till hans intresse för täljknivar. Han vann FM-guld i knivskapande 2002 och skrev 2010 en faktabok om knivar, Puukon historia, som var kandidat för Fack-Finlandia. Dessutom ansvarar han för karateträningen i Budokwai i Åbo.

Åbo, Delägare, Föreställningslokaler, Akustik, Ääni- ja videotuotanto, Finland

Stäng
Olli Salmensaari

Olli Salmensaari

Äldre konsult, DI, FISE PV (akustik)
Rums- och byggnadsakustik

Tfn +358 50 491 4840
olli.salmensaari@akukon.com

”Jag vill beröra människor.”

Ollis akustiska mission är att förbättra människors livskvalitet och skapa positiva upplevelser för dem. Innan han gick över till Akukon 2005 arbetade Olli i 15 år på Rundradion som projektingenjör, chef för audioteknik och teknologispecialist i akustik.

Olli har ingen särskild passion för någon viss typ av akustikprojekt utan har varit med och genomfört många slags projekt. Hans arbetsfält har omfattat såväl skolor, studior och kyrkor som kontor, men det finns ett projekt som har varit större än alla andra. I sex år arbetade Olli med Helsingfors Musikhus.

På fritiden håller han på med musik. Han är en entusiastisk körsångare och har också spelat flera instrument som fiol, trumpet och gitarr. Som en god balans till musikintresset håller han på med skidåkning på vintern och tävlings- och långfärdssegling på sommaren.

Helsingfors, Delägare, Akustik, Finland, Kontaktperson

Stäng
Toni Soininen

Toni Soininen

Konsult, DI
Rums- och byggnadsakustik, AV-planering
Tfn +358 50 483 9286
toni.soininen@akukon.com

Stäng
Juha Storm

Juha Storm

AV-designer
TeM (ljus- och ljuddesigner)
Ljus, ljud, och AV-design

Tfn +358 50 300 0320
juha.storm@akukon.com

”Jag briljerar mellan konst och teknik.”

Juha studerade till en början till diplomingenjör i akustik och ljudbehandling vid Tekniska högskolan men blev i stället år 2005 magister i teaterkonst från institutet för ljus- och ljuddesign med ljuddesign som huvudämne.

Juha arbetar på Akukons AV-avdelning sedan 2009. För honom är det viktigt att man utgår från vanliga människors behov vid AV-design. Juha har erfarenhet framför allt av AV-system för miljöer för scenkonst samt undervisning.

Han briljerar med konst och teknik även på fritiden. Gitarr och saxofon klingar på kvällarna, om han har tid över från byggandet av högtalare och andra elektroniska manicker.

Helsingfors, Föreställningslokaler, AV-design, Finland

Stäng
Sari Taskinen

Sari Taskinen

Administrativ chef


Tfn +358 10 320 0700
sari.taskinen@akukon.com

”Punktlighet är min last.”

Och punktlighet är vad som behövs i Saris arbete, eftersom hon ansvarar för Akukons leverantörs- och kundfakturor. Hon är proffs inom ekonomiförvaltning från Markkinointi-instituutti.

Sari har arbetat på Akukon nästan ända från början. I och med att företaget har växt har även Sari fått flera uppgifter. Hon har sett och upplevt hur ett litet tremansföretag har vuxit till sin nuvarande storlek.

Helsingfors, Delägare, Administration, Finland

Stäng
Sakari Tervo

Sakari Tervo

Akustikkonsult TkD, FD

Tfn +358 50 514 5264
sakari.tervo@akukon.com

Stäng
Dmitri Tiško

Dmitri Tiško

Konsult, MSc
Byggnadsakustik

Tfn +372 661 6903, mob. +372 56 481 431
dmitri.tishko@akukon.com

Dmitri började arbeta på Akukon i början av 2007. Hans uppgifter omfattar frågor kring byggnadsakustik i flera olika projekt med bostadshus, offentliga byggnader, skolor osv.

Dmitri genomför även olika akustiska mätningar. Vid behov sköter han dessutom frågor kring bullerbekämpning och vibrationsteknik i VVS-system. Dmitri fick magisterexamen från Eesti Maaülikool, Maaehituse osakond 2009.

Tallinn, Akustik, Mätningar, Estland

Stäng
Julia Turku

Julia Turku

Konsult, DI
Rums- och byggnadsakustik

Tfn +358 50 486 0005
julia.turku@akukon.com

Stäng
Jussi Vartio

Jussi Vartio

AV och akustikplanerare, Ingenjör (YH)

Tfn +358 44 345 6133
jussi.vartio@akukon.com

Stäng
Sara Vehviläinen

Sara Vehviläinen

Planerare, Formgivare (YH), FISE A
Inredning och akustik, visualisering


Tfn +358 40 846 2616
sara.vehvilainen@akukon.com

”Det är viktigt att människor har möjlighet att förverkliga sig själva och vara kreativa.”

I sitt arbete får Sara kombinera sina kunskaper i akustikplanering och formgivning. Det skapar ett intressant och fungerande visuellt mervärde även för Akukons akustikplanering. Hon planerar gärna framför allt föreställningslokaler och studior. Hennes starka musikbakgrund ger det extra krydda.

Sara berättar att kunderna har varit nöjda när de förutom akustiska lösningar har fått ett både visuellt och ergonomiskt fungerande utrymme. Saras kunskaper inom rums- och möbeldesign gör det även lättare för henne att samarbeta med arkitekter och inredningsarkitekter.

Kvällar och helger ägnar Sara åt antingen amatörteater, sitt pianospelande, sjungande i ett band eller komponering.

Helsingfors, Föreställningslokaler, Akustik, Ääni- ja videotuotanto, Finland

Stäng
Jukka Vesterinen

Jukka Vesterinen

Mätnings tekniker

Tfn +358 40 582 4919
jukka.vesterinen@akukon.com

Stäng
Lauri Vikström

Lauri Vikström

Konsult, Ingenjör (YH)
Byggnads- och rumsakustisk planering, byggplatsövervakning, mätningar

Tfn +358 50 402 3771
lauri.vikstrom@akukon.com

”Jag älskar musik och allt visuellt!”

Lauri har en grundutbildning i elbranschen och är byggnadsingenjör samt har genomfört vidareutbildning i byggnadsteknik vid en högre yrkeshögskola. Lauri arbetar på Akukon sedan 2009, i huvudsak med byggnads- och rumsakustisk planering, byggplatsövervakning och mätningar.

En stor del av hans fritid går till sportiga aktiviteter som att dansa, springa och gå på gymmet. Dessutom tycker han om att bygga möbler av trä.

Åbo, Akustik, Mätningar, Finland

Stäng
Maris Vohta

Maris Vohta

Yngre konsult, TkK
Miljöbuller, beräkning

Tfn +372 661 6900, Mob. +372 565 1191
maris.vohta@akukon.com

“Gör det som du älskar att göra!”

Maris började arbeta som kontorsassistent på Akukon år 2011 direkt från skolbänken. Hon hade läst miljövetenskap vid universitetet så hon hade ett naturligt intresse även för miljöbuller. Därför har hon genom arbetet lärt sig om bullermätningar, analys av mätresultat och flygbullerkartläggningar.

För Maris är det viktigt att hon får vara med i projekt som gör miljön ens lite bättre att leva i och att hon får göra saker på fritiden som gör henne glad.

Hennes intressen är väldigt sportiga. Maris åker rullskridskor, cyklar och skidar. Dessutom tittar hon mycket på filmer, läser och umgås med familj och vänner.

Tallinn, Melu ja tärinä, Estland

Stäng
Roy Westerholm

Roy Westerholm

Tiliareena Oy
Ekonomichef, MSc (ekon.)

Tfn +358 10 3200 700
roy.westerholm@akukon.com

Stäng
Janne Auvinen

Janne Auvinen

Frilansare, teaterkonsult
TeM (ljus- och ljuddesigner)
Funktionell planering av föreställningslokaler

"Jag är inte rädd för att medge att jag inte vet något"

2004–2010 arbetade Janne på Akukon som funktionell planerare av föreställningslokaler. Nuförtiden är han evenemangschef vid Logomo i Åbo men gör fortfarande planeringsuppdrag åt Akukon som frilansare.

Janne har teatern i blodet. Han har arbetat som ljus- och ljuddesigner på nästan alla teatrar i Finland och även några utomlands.

I sitt planeringsarbete har Janne alltid följt en stark ideologi. Det måste finnas ett verkligt behov bakom allt han planerar, antingen existerande eller kommande behov. Funktionalitet är a och o, och innehållet i verksamheten definierar alltid behovet.

Samarbetspartner, Föreställningslokaler

Stäng